Rap i undervisningen med Fougt, Mund De Carlo & Wildmand

Dato 24/11-2017

Forfatter Anders Schunk

Den danske rapper Carlos Wind Demsitz, der går under navnet Mund De Carlo, blev først rigtig sikker på sine egne evner i skolen, da hans dansklærer gav ham lov til at rappe sine fremlæggelser om de tekster, han skulle forholde sig til lærebøgerne. Nu er det Mund De Carlos egne tekster, der bliver brugt i lærebøger, og det har fået Didaktor til at besøge den hurtigtrappende sprogekvilibrist sammen med en af forfatterne til grundbogen Kaliber, der blandt andet lægger op til analyse og fortolkning af raptekster.

Carlos Wind Demsitz aka Mund De Carlo
Foto: Simon Frøsig

Det er adjunkt i dansk, Simon Skov Fougt, der står bag det kapitel i Kaliber 8, hvor Mund De Carlos tekst “Rap Godt” bliver genstand for analyse og fortolkning. “Rap Godt” er et fint eksempel på den tilgang Mund De Carlo har til raptekster, hvor det handler om at eksperimentere og lege med sproget. Men også at udvikle sproget ved at bruge slang og ved at lave stilistiske benspænd for tekstskrivningen.

Simon Skov Fougt mener som Mund De Carlo, at rap er en sproglig legeplads, hvorfor rap må være alle dansklæreres slaraffenland. Rap giver særlige muligheder for at udforske sproget, og de fleste raptekster udstråler en sproglig glæde og fascination. Men rap har ifølge Simon Skov Fougt også sin plads i skolen, fordi det er en tidsvarende udtryksform, som i sit sproglige udtryk appellerer til mange elever.


Simon Skov Fougt, adjunkt i dansk på Professionshøjskolen Metropol

Og netop rappens appellerende udtryk er udgangspunktet for projektet Livsbanen, der skaber succesoplevelser for børn og unge igennem rapmusikken. Det er MC Einars human beatbox Jesper Wildmand, der står bag Livsbanen, som på hjemmesiden skriver: “Livsbanen er en folkeoplysende forening med et socialøkonomisk virke, der arbejder med unge primært i udsatte positioner. Gennem hip hoppens kreative og terapeutiske univers giver vi de unge en stemme samt værktøjer til at arbejde med musikken og formidle deres personlige historier. Vi arbejder med musikken som et fælles tredje, hvor vi gennem kreative fællesskaber og relationsarbejde lader personlige succesoplevelser vise vejen.”
Her handler det også om at give de unge mulighed for at bruge sproget som et middel til forståelse og indsigt.


Jesper Wildmand, MC Einar, Livsbanen.dk
Foto: Mia Elisabeth Nielsen

I denne udgave af Alineas podcast Didaktor kan du komme med en tur rundt i det københavnske hiphop-miljø og møde Mund De Carlo og Jesper Wildmand. Det handler om sprog samt kreativ udfoldelse og Simon Skov Fougt står for at binde den didaktiske og danskfaglige sløjfe på det hele.

Du finder udsendelsen i toppen af denne side eller på iTunes.

Medvirkende

  • Simon Skov Fougt, adjunkt i dansk og læremiddelproducent
  • Carlos Wind Demsitz, rapper som Mund De Carlo
  • Jesper Wildmand, human beatbox i MC Einar og kreativ leder  Livsbanen.dk
  • Anders Schunk, Alinea Didaktor

Produktion

Idé og tilrettelæggelse: Simon Skov Fougt og Anders Schunk

Redigering: Anders Schunk

Rapbeat: Nuff Stickers af Kidkanevil & DZA · CC:BY · freemusicarchive.org

Produktion: Alinea 2017

Omtalt musik

Flyver af Mund De Carlo

Stik den af Mund De Carlo

Hvor cool kan en hvid mand blive af Østkyst Hustlers

Panik af MC Einar

Links

Kaliber – undervisningsmateriale til danskfaget

Mund De Carlo

Livsbanen.dk