Dansk af en vis kaliber

Dato 16/03-2017

Forfatter Anders Schunk

Hvordan gør vi danskfaget til et meningsgivende fag, hvor der er plads til at udvikle nye fagligheder som multimodalitet og forstå nye kommunikationssituationer som f.eks. det vi møder på de sociale medier? Og hvordan gør vi samtidig undervisningen engagerende, helhedsorienteret og virkelighedsnær og sørger for, at eleverne stifter bekendtskab med de fagligheder og kompetencer, som de skal kende i det 21. århundrede?

I denne udgave af podcasten Didaktor skal vi tale danskfaget anno 2017, og vi skal tale med Rasmus Fink Lorentzen, der er tidligere skolelærer og nu lektor i dansk ved VIA University College, Læreruddannelsen i Aarhus, hvor han samtidig skriver ph.d. om innovativ undervisning og læring. Rasmus er aktuel som medforfatter på et grundsystem til dansk i udskolingen, der hedder KaliberKaliber til 7. klasse udkom sidste år, der er kommet en lærervejledning og til april i forbindelse med Skolemessen i Aarhus udkommer så Kaliber til 8. klasse med otte nye forløb.

Det, der især er spændende ved Kaliber, er, at udgivelsens forløb ret konsekvent er scenariebaserede.

Scenariebaseret undervisning forsøger at involvere eleverne i scenarier, der giver dem mulighed for at engagere sig, så de ikke bare skal forholde sig til tekster i en bog.

Derimod vil eleverne blive præsenteret for undervisningsforløb med helhedsorienterede og virkelighedsnære situationer, som de kan leve sig ind i. Kendetegnet ved scenariebaseret undervisning er, at det faglige arbejde skal sættes i kontekst og anvendes i meningsfulde sociale situationer, hvor eleverne samarbejder frem mod at producere et afsluttende produkt.

Det findes der et længere blogindlæg om her, men vi kommer også ind på det i den samtale du her kan høre med Rasmus Fink Lorentzen. Find podcasten i toppen af dette indlæg og husk, at du også kan finde og lytte til Didaktor på iTunes her.

Hvis du er interesseret i at se hvordan scenariebaseret undervisning kan se ud i praksis, så kan du at kigge lidt nærmere på KaliberDer ligger et uddrag af udgivelsen her.

Læs mere om scenariebaseret undervisning her.

Besøg Rasmus’ hjemmeside her.

Følg Rasmus på Twitter her.

Køb Kaliber til 7. klasse her.

Køb lærervejledningen her.

Se Alinea Live om Kaliber her.